BREV TILL MITT YNGRE JAG

 

HyperFocal: 0

 

HyperFocal: 0

TANKEN BAKOM, BREV TILL MITT YNGRE JAG.
Detta är inte första utställningen jag gjort men för mig känns detta som något helt nytt. Tidigare utställningar jag gjort har haft fokus på den färdiga bilden. Så är det här också men vägen till den färdiga bilden har varit minst lika viktig. För mig har en utställning handlat om att ta fram fina bilder som betraktaren uppskattar. Denna gång blir det något helt annat. Jag tror säkert det är många som uppskattar även dessa bilder men målet är inte det. Vad jag har varit ute efter denna gången är att få fram bilder som berör. Bilderna i sig har en ganska enkel och statisk teknik men resultatet blir enormt varierande beroende på vem som står framför kameran. Mitt mål är att denna utställning ska innehålla bilder som berör betraktaren lika starkt som mig som är fotograf och personerna som porträtteras i detta projekt.

Vi är alla ett resultat av våra tidigare upplevelser. Jag lekte med tanken, att få en person att skriva ett brev till sitt yngre mer oerfarna ”jag” för att få tillfälle att ge tips, råd, uppmuntran, tröst eller bara ett enkelt ”peptalk”. Tänk att du skulle få möjlighet att skriva ett brev till dig själv och skicka det tillbaka i tiden. Du måste välja ett specifikt tillfälle i livet så du kan inte börja skriva ett brev till ditt 7:åriga jag och sen avsluta det med att rikta dig till ditt 25:åriga jag. Du kan bara skicka brevet till en given plats i tiden och du får max en A4:a på dig att samla dina tankar i ett brev. Dessutom skall du göra det NU! Vad skulle du skriva då?
Här har vi 24 verk som svarar på den frågan.

VAD ÄR FÖRUTSÄTTNINGARNA FÖR DEN SOM FOTOGRAFERAS?

Som modell till ett av verken så har man fått ganska begränsad information inför fotograferingen. Man får när som helst dra sig ur, tills själva fotograferingen är gjord. Inför fotograferingen sitter vi och samtalar, ibland i 20 min ibland i flera timmar. Allt hänger på hur samtalet fortlöper. Vi pratar om min modells uppväxt och vad som hänt i livet. Om han/hon har haft några större upplevelser som refereras till en tid före, respektive efter denna period eller upplevelse i livet. Jag ställer frågor och rör om lite i det tidigare livet. Jag är så nyfiken på vad som gjort en person till den han/hon är idag så jag blir kanske ibland obekväm men jag har lovat att man inte behöver svara på frågor om man inte vill. Detta samtal ser jag som ett förtroende mellan modellen och mig. Jag har inte under samtalets gång tagit några anteckningar eller gjort någon ljudupptagning. Jag minns såklart delar av samtalen vilket blir än mer tydligt när jag tittar på de färdiga verken men min tanke är att inte styra betraktaren för mycket med att redovisa vad för bakgrund personen har när man tittar på en bild. Jag tror nämligen att många av de budskap som finns i texterna är applicerbara i betraktarens liv och jag tror att vi alla kan hitta ord som berör oss i de brev som finns i utställningen.

När samtalet går mot sitt slut får min modell i uppgift att skriva ett brev till sitt yngre jag och när det är gjort är det dags för fotografering. Under fotograferingen får modellen läsa upp sitt egna brev för sig själv och det är under denna process eller strax efter som dessa bilder är fotograferade. Att få läsa ett brev till sig själv blir känslomässigt laddat, vissa gråter, några skrattar och andra går in i sig själva. Det är dessa äkta känslor jag vill förmedla i mina bilder. Som betraktare kan du hitta tröst, glädje, styrka och annat för ditt egna liv. Brevet du läser skulle kunna vara från ditt äldre jag…

Responsen från dem som deltagit har varit enormt positiv. När fotograferingen är gjord är det inte helt ovanligt att vi pratar en lång stund om vad som skett. Många oväntade känslor har kommit till ytan och generellt upplever jag stor tacksamhet från dem som varit med. Alla deltagare har skrivit på ett avtal som ger mig frihet att kunna ställa ut bilderna, sälja dem och visa dem i obegränsad utsträckning. Syftet är att bilderna skall ses i fysisk form då de inte kommer till sin fulla rätt i digitalt format.

AKTUELLA UTSTÄLLNINGPLANER

Just nu har vi inte satt några fasta datum för kommande utställningar men det är på gång, välkommen tillbaka för att uppdatera dig.

Är du intresserad av att få utställningen till dig och/eller ett föredrag om detta projekt så tveka inte att höra av dig. Använd sidans kontaktformulär.

There are no comments